Sammaleen poisto huopakatolta

Sammaleen poisto huopakatolta – Opas tehokkaaseen puhdistukseen

Sammaleen poistaminen huopakatolta on tärkeää kiinteistön ylläpidon kannalta. Sammal voi pidemmän päälle vahingoittaa katetta ja edistää kosteuden tunkeutumista katon rakenteisiin. Sammalkasvustot imevät itseensä kosteutta, joka lisää katon painoa ja voi johtaa katon ennenaikaiseen kulumiseen ja vaurioihin.

Huopakaton puhdistus sammaleesta alkaa oikeanlaisen puhdistusaineen valinnalla, joka tehoaa sammaleeseen mutta on samalla hellävarainen katteen materiaaleille. Lisäksi oikea puhdistustekniikka on merkittävässä roolissa; liian voimakas mekaaninen puhdistus voi nimittäin vahingoittaa huopakatteen pintaa.

Tässä artikkelissa jaamme ammattilaisten parhaat vinkit huopakaton puhtaanapitoon sammaleesta sekä tärkeitä seikkoja joita ottaa huomioon.

Muista, että sammaleen poistaminen katolta voi olla vaarallista siinä missä kaikki muutkin kattotyöt, joten suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen. Me POWER-Puhdistuksella olemme kattotöiden konkareita, ja puhdistamme haastavatkin katot sammaleesta tehokkaasti ja turvallisesti. Kun huopakattosi kaipaa puhdistusta, ota rohkeasti yhteyttä.

Huopakaton yleiset ominaisuudet

Huopakatto on suosittu kattoratkaisu erityisesti pientaloissa johtuen sen hyvästä hinta-laatusuhteesta ja helposta asennuksesta. Huopakatot ovat kestäviä ja niiden elinkaari voi yltää jopa 30 vuoteen oikein huollettuna. Modernien huopakattojen materiaalina on usein bitumipohjainen huopa, joka on säänkestävä ja joustava ratkaisu Suomen vaihteleviin olosuhteisiin.

Huopakattojen keskeisiä ominaisuuksia:

 • Kestävyys: Modernit huopakatot valmistetaan säänkestävästä materiaalista, joka sopii loistavasti suomalaiseen ilmastoon.
 • Vedenpitävyys: Erinomainen vedenkestävyys – suojaa kattorakenteita vesi- ja lumivahingoilta.
 • Asennus: Helppo ja nopea asentaa, mikä tekee siitä kustannustehokkaan vaihtoehdon.
 • Huollettavuus: Erityisesti varjoisissa paikoissa tai jos lähellä on puustoa, tulisi huopakaton puhdistuksesta huolehtia säännöllisesti pari kertaa vuodessa sekä käsitellä ennalta katto ennaltaehkäisevästi sammaleenestoaineella parin vuoden välein, jotta katto pysyy puhtaana sammaleesta ja jäkälästä.
 • Elinkaari: Oikein huollettuna ja asennettuna huopakatto kestää jopa 30 vuotta.

Huomioitavaa huopakatossa on myös sen erinomainen äänieristyskyky, joka vaimentaa esimerkiksi sateen ääniä. Sen estetiikka on yksinkertainen mutta tyylikäs, ja huopakatto soveltuu lähes jokaiselle kattotyypille.

Sammaleenpoistoon tarvittavat työvälineet ja materiaalit

Sammaleen poistaminen huopakatolta vaatii herkälle huovalle soveltuvat työkalut ja materiaalit. 

Työvälineet:

 • Harja, kaavin ja lehtipuhallin: Hellävaraisesti harjaamalla tai kaapimalla irrotetaan sammal ja jäkälä kattopinnasta. Lehtipuhaltimella puhalletaan irtonainen moska katolta.
 • Suojakypärä ja suojalasit: Kypärä suojaa päätäsi iskuilta jos liukastut, kaadut tai mikä pahinta, putoat valjaiden varaan. Suojalasit suojaavat silmiäsi moskilta.
 • Turvajalkineet: Pitoa lisäävät jalkineet estävät liukastumisen katolla työskenneltäessä.
 • Turvavaljaat ja köydet: Katolle ei ole mitään asiaa ilman asianmukaisia turvavaljaita ja turvaköysiä. Huomioitava myös köysien oikeaoppinen kiinnitys.

Sammaleen poiston vaiheet huopakatolla

Sammaleen irrottaminen

Sammaleen irrottaminen vaatii varovaisuutta, ettei huopakatto vahingoitu. Käytettävä menetelmä riippuu sammalen määrästä ja katteen kunnosta. Pienet sammalkasvustot voidaan varovasti kaapia tai harjata pois pehmeäharjaksisella katuharjalla. Tarvittaessa katto voidaan kertaalleen käsitellä sammaleenestoaineella, joka kuivattaa/kuihduttaa kasvuston muutamassa viikossa. Sammal kasvuston ollessa täysin kuiva, se voidaan kaapia tai harjata varovasti pois katolta. 

Huopakaton puhdistaminen

Sammaleen irrottamisen jälkeen katto puhdistetaan irtonaisesta sammalmoskasta harjan ja lehtipuhaltimen avulla.

Sammaleenestoaineen käyttö

Puhdistuksen jälkeen katolle levitetään sammaleenestoaine. Aine tuhoaa kattohuovan raoissa ja huokosissa olevat sammaleen itiöt, ehkäisten sammalkasvuston uusiutumista Tuotetta levitettäessä on noudatettava valmistajan ohjeita, käytettävä tarvittavia suojaimia ja huolehdittava, että sammaleenestoaine on levitetty huolellisesti koko katolle.

Huopakaton huolto ja sammaleen ehkäisy

Vaikka huopakatoille luvataan kymmenien vuosien käyttöikää, voi laadukaskin huopakatto olla entinen alle 10 vuodessa, mikäli siitä ei pidetä hyvää huolta.

Huolto-ohjeet:

 • Tarkastukset: Suorita puolivuosittaiset kuntotarkastukset. Käy läpi huopakatteen pinta vaurioiden varalta. Muista tarkistaa myös läpivientien tiivistykset.
 • Puhdistus: Puhdista katto lehdistä ja muista roskista, jotka voivat edistää sammalen kasvua.

Sammaleen ehkäisy:

 • Kasvillisuus: Poista tarvittaessa lähellä olevien puiden oksat, jotka varjostavat kattoa ja edesauttavat sammaleen kasvua.
 • Kemikaalit: Käsittele katto säännöllisesti sammaleen torjuntaan tarkoitetuilla aineita ehkäisemään kasvuston muodostumista.

Huopakaton kunnostus:

 • Kulumisen korjaus: Pienet reiät ja viillot voi paikata huopakattomassalla.
 • Uusiminen: Vaihda vaurioituneet huopakaistat uusiin

Yhteenveto – Muistilista huopakaton sammaleenpoistoon

Sammaleen poistaminen huopakatolta on tärkeää katon kunnon ylläpitämiseksi. Huolellinen ja säännöllisesti suoritettu sammaleen poisto pidentää huopakaton käyttöikää ja ennaltaehkäisee kosteusvaurioita.

Perusperiaatteet

 • Tarkista katto säännöllisesti ja poista sammal sitä mukaan kun sitä ilmestyy
 • Vältä huopakaton vahingoittamista käytettäessä puhdistusvälineitä.

Puhdistusprosessi:

 • Poista näkyvä sammal ja muu kasvillisuus
 • Käsittele katto sammaleenestoaineella, joka tuhoaa sammaleen itiöt ehkäisten sammalkasvuston uusiutumista.

Ennaltaehkäisy:

 • Käsittele katto säännöllisesti sammaleenestoaineella.
 • Huolehdi, että katto pääsee kuivumaan. Puhdista katolta säännöllisesti irtomoskat kuten havut, oksat ja lehdet. Varmista, että aurinko pääsee paistamaan katolle harventamalla kattoa varjostavaa kasvillisuutta, kuten puiden oksia.

Turvallisuus:

 • Käytä turvavaljaita ja muita henkilökohtaisia suojavarusteita.
 • Varmista tikkaat turvallisesti ennen työn aloittamista.Muista, että sammaleen poisto huopakatolta edellyttää huolellisuutta ja johdonmukaisuutta. Seuraamalla yllä mainittuja käytäntöjä varmistetaan, että huopakatto säilyy hyväkuntoisena ja toimivana pitkään. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet vähentävät tarvetta jatkuvasti uusiin puhdistuksiin ja ylläpitotoimenpiteisiin.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin sammaleen poisto huopakatolta tulisi suorittaa?
Sammaleen poisto tulisi tehdä kuivalla säällä, paras aika on keväällä ja kesällä. Katolla olevan sammaleen tulisi olla kuivaa, jolloin se irtoaa parhaiten.

Mitkä ovat parhaat menetelmät sammaleen poistamiseksi huopakatolta?

Sammal voidaan poistaa katolta mekaanisesti puhdistamalla, käyttämällä sammaleenestoainetta tai näiden yhdistelmällä.

Miten sammaleen uusiutumista voidaan ehkäistä huopakatolla?
Säännöllinen puhdistus ja katolle sopivien suoja-aineiden käyttö auttavat ehkäisemään sammaleen kasvua.

Onko sammaleen poisto huopakatolta turvallista?
Jos noudatetaan ohjeita ja käytetään oikeita työvälineitä, toimenpide on turvallinen. Käyttämällä turvavaljaita tai kutsuttaessa asiantuntija, riskit vähenevät merkittävästi.

Vaikuttaako sammaleen poisto huopakaton takuuseen?
Valmistajan ohjeiden mukaan toimittaessa takuu säilyy, mutta virheellinen käsittely voi takuuta rikkoa. Lue takuuehdot huolellisesti ja konsultoi tarvittaessa valmistajaa.